Museo Leikki – astu lapsuuden valtakuntaan

Museo Leikki on lapsuuden, lelujen ja leikin oma museo Espoon Tapiolassa, Näyttelykeskus WeeGeen pihapiirissä. Se tarjoaa mielenkiintoisia, nostalgisia ja koskettavia kulttuurielämyksiä kaikenikäisille. Museo Leikki toimii eri aikojen lapsuuden peilinä sekä oivaltavilla vaihtuvilla näyttelyillään että yllätyksellisellä Leikin laboratorio -päänäyttelyllään. Museo tallentaa valtakunnallisesti leluja kokoelmien aarrearkkuunsa ja pitää leikin lippua korkealla. Tule kohtaamaan sisäinen lapsesi monipuolisten tapahtumien ja palveluiden parissa. Museo Leikki on loputtoman leikin valtakunta!

Tutustu Museo Leikin näyttelyihin

Tutustu Museo Leikin kokoelmiin

Museo Leikin tarina

Museo Leikin tarina sai alkunsa jo vuonna 1984. Silloin sosiaalineuvos Aira Heinäsen aloitteesta ja Lasten Päivän Säätiön tuella aloitettiin valtakunnallinen leikkikalukeräys tulevaa lelu- ja leikkimuseota silmällä pitäen. Säätiö halusi tukea lastenkulttuuria perustamalla Linnanmäelle kaikenikäisiä kävijöitä kiinnostavan kohteen, joka yhdistäisi eri sukupolvet. Vuonna 1988 tulevan museon tukiyhdistykseksi perustettiin Museo Leikin ystävät ry. ( ent. Suomen Leikki- ja Lelumuseon Ystävät ry), joka toimii edelleen aktiivisesti. Varsinainen Linnanmäen lelu- ja leikkimuseo avattiin huhtikuussa 1996. Museo järjesti huvipuistovuosinaan lukuisia erikoisnäyttelyitä ja yleisötapahtumia. Kävijämäärältään se oli Suomen suurin erikoismuseo.

Vuonna 2006 museo muutti Tapiolaan Näyttelykeskus WeeGeelle, jossa se toimi vuoteen 2010 saakka nimellä Leikkilinna – Suomen lelumuseo. Vuonna 2010 museo pääsi Teatteri Hevosenkengän kannatusyhdistyksen siipien suojaan ja nimeksi tuli Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. WeeGeellä museon painopiste oli vilkkaassa yleisötyössä, ja museo saavuttikin vuosi vuodelta kasvavan yleisön.

Vuosina 2020 – 2022 Lelumuseo kävi läpi suuren näyttely- ja konseptiuudistuksen. Museon näkökulma muuttui lelujen esittelijästä leikin tutkimusmatkailijaksi. Syksyllä 2021 museon nimi muuttuikin Museo Leikiksi. Uudistuksen myötä museo myös muutti uusiin tiloihin Näyttelykeskus WeeGeen viereen, osoitteeseen Ahertajantie 3. Museo Leikki avautui yleisölle toukokuussa 2022. Kiinteä yhteys ja yhteistyö Teatteri Hevosenkenkään jatkuu.

Hallinto

Museo Leikki kuuluu museoammatillisesti hoidettuna museona valtionavustuksen piiriin ja sen toimintaa tukee Opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi Espoon kaupunki. Museo Leikki on Suomen Museoliiton jäsen. Museon tehtävänä on tallentaa lelu- ja leikkikulttuuria sekä lapsuuden historian ilmiöitä, suomalaista leikkikaluhistoriaa sekä tuoda sitä yleisölle esiin näyttelyiden, tapahtumien ja muun aktiivisen toiminnan välityksellä.

Museo Leikki kuuluu samaan organisaatioon lastenteatteri Hevosenkengän kanssa. Teatteri Hevosenkenkä sijaitsee Mankkaalla, noin neljän kilometrin päässä Museo Leikistä. Teatterin pihapiirissä on myös taideterapialle ja vauvateatterille omistettu toimintatalo Tusculum.  Museon, teatterin ja Tusculumin taustaorganisaatio on Teatteri Hevosenkengän kannatusyhdistys Ry ja koko keskuksen toimintaa johtaa Kirsi Siren.

Teatteri Hevosenkengän Kannatusyhdistys ry:n hallitus vuonna 2022:

Oiva Karppinen, toimitusjohtaja (puheenjohtaja)
Kirsi Siren, teatterinjohtaja, teatteritaiteen maisteri
Anita Prusila, päälakimies, varatuomari (varapuheenjohtaja)
Laura Eskelinen, palvelujohtaja
Juha Säkkinen, Lelumuseon ystävien puheenjohtaja
Ville Virkkunen
Satu Piirainen
Antero Nieminen, näyttelijä (henkilökunnan edustaja)

Tytöt roikkuvat telineessä Museo Leikin välituntiosiossa.