Inflyttningsfest -specialutställning t.o.m 3.3.2019

Inflyttningsfest

Hemlekar och lekhem
-specialutställning 23.3.2017 – 3.3.2019

Inflyttningsfest, vårens 2017 nya specialutställning på Leksaksmuseet Hevosenkenkä, bjuder alla hem till sig! Utställningen är en kärleksförklaring till vardagen och hur den gestaltas i lek. Genom lekredskap, lekplatser, fotografier och barns teckningar berättar utställningen om hemmets roll i barns liv under olika tider. Vad berättar hemleksredskapen om sin tid och om den verkliga vardagen? Hur behandlar barn hemmet i sina lekar? Vad allt hör hemleken till? I utställningen behandlas temat även genom det föränderliga hemmets begrepp samt genom hemlängtan – varför vill eller tvingas somliga människor att flytta från sina hem? Utställningen får även synvinklar till vardagslek från andra sidan jordklotet med ett kommentaravsnitt kuraterat av Helinä Rautavaaras etnografiska museum.

Utställningen Inflyttningsfest presenterar olika leksakers hem, redskap för hemrollekar samt miniatyrvärldar. Utställningens interaktiva delar välkomnar alla barn till att flytta, bo, arrangera, renovera och pyssla med hemsysslor såväl i staden som på landet. Utställningen uppmuntrar barnen även till att leta efter olika djurbon i museet. Den urbana konstnären Elissa Eriksson målar utställningens helt egna mural i mitten på den urbana lekvärlden.

Vi välkomnar alla till hemmet, lyan, huset, hima – den kära hembon har många namn!