Ett skepp kommer lastat med leksaker – basutställningen

Ett skepp kommer lastat med leksaker

Leken har huvudrollen i basutställningen i Finlands Leksaksmuseum Hevosenkenkä. I museet kan man se typiska leksaker för varje årtionde, skojiga rariteter och hemgjorda fantasiföremål. När man går runt i utställningen kan man få en glimt av barnens och ungdomarnas lekar förr i tiden, fundera på lekens betydelse och minnas sina egna favoritleksaker. Eller se sådana leksaker som man önskade sig men som man aldrig fick.

Finländska leksaker utgör skatterna i museets baskollektion. Martta- och Dolly-dockorna hör till många mödrars och mormödrars barndom. Hemgjorda trasdockor och träbilar har varit de mest älskade leksakerna. I museet finns också fina leksaker, gåvor, ofta köpta utomlands. De mekaniska plåtleksakerna som är eftertraktade av samlarna väcker nostalgiska känslor hos många. De personliga teddybjörnarna som samlats till ett internationellt seminarium förtjusar besökarna oberoende av ålder och kön. Fäder och söner kan tillbringa långa stunder med att undersöka Löylymäki station. Vid den stora och mäktiga miniatyren som modelljärnvägsklubben med pietet byggt, kan man i gamla telefoner lyssna på fascinerande berättelser om invånarna i Löylymäki.

De äldsta föremålen i basutställningen är dockor, docksaker och minnesalbum från senare hälften av 1800-talet och de nyaste är trendleksaker från de senaste åren. Var och en kan i vitrinerna känna igen leksaker och föremål från sin barndom. Depressionstidens barn kommer säkert ihåg papperstygleksakerna från 1940-talet och de som är födda på 1970-talet kan inte låta bli att le vid åsynen av den gröna Gurkmopeden som tillverkades av åländska Plasto. Museet samlar förutom på gamla leksaker också på nutida leksaker. De representerar vår egen tid och utgör det förflutna för kommande generationer.

Leksaksmuseets skepp kommer också lastat med lek! Det finns flera olika lekplatser: en bestående favorit är trädet som ändrar utseende årligen och där man kan åka rutschbana. Den som gillar hästar eller handarbete kan kika in i Emmas stall och rida med en käpphäst gjord av en yllesocka.