Löylymäen pienoisrautatie

Löylymäen asema -pienoisrautatie

 

Löylymäen pitäjä sijaitsee jossakin Savossa. Eletään kaunista kesäpäivää 1950-luvun lopulla. Rautatieasema on paikkakunnan sydän. Asemalle pysähtyvät höyryveturit, dieselveturit ja moottorivaunut, kansankielellä ”lättähatut”. Löylymäellä tehdään töitä, lomaillaan, urheillaan, saunotaan tai harjoitetaan metsän pimennossa luvattomiakin puuhia. Elämänmeno maaseudulla on vilkasta.

Löylymäki on kuvitteellinen paikkakunta. Kaikilla pienoismallin rakennuksilla on kuitenkin esikuva Suomessa. Radanvarren näkymätkin ovat suomalaiselle maaseudulle tyypilliset. Näin on luotu uskottava ja yleispätevä suomalaisen kirkonkylän ja asemanseudun malli. Ainoastaan vanhojen maalaisasemien puun, tervapahvin, höyryn ja savun tuoksut puuttuvat. Ne saa itse kukin kuvitella.

Löylymäen asema on tyypillinen pienen sivuradan asema. Asemarakennus on tyyppipiirustusten mukainen pysäkkirakennus, joka on paikkakunnan kasvaessa  käymässä pieneksi. Alueella on myös veturivarikko ja vaunukorjaamo.

Vuonna 1993 Löylymäki vieraili ensimmäisen kerran ulkomailla Englannissa IMREX-näyttelyssä. Sittemmin malli on ollut esillä  pienoisrautatienäyttelyissä kotimaan ohella Hollannissa sekä useita kertoja Saksassa.

Löylymäen rakensi Pienoisrautatiekerho, www.pienoisrautatiekerho.fi.Lelumuseo on suljettu
Leksaksmuseet är stängt
Toy Museum is closed