Esinekokoelma

 

Museo Leikin esinekokoelmaan kuuluu arvioilta noin 13 000 esinettä. Kokonaisuus voidaan laskea kovin monin eri tavoin riippuen siitä, lasketaanko vaikkapa nukkekoti sisältöineen yhdeksi esineeksi vai sadoiksi yksittäisiksi esineiksi. Näyttelyissä on kerrallaan esillä museon kokoelmasta vain murto-osa. Esinekokoelman objekteista suurin osa on leikkikaluja ja muuta olennaisesti lapsuuteen kuuluvaa esineistöä ja leikin välinettä. Esinekokoelmassa on mm. kymmeniä marttanukkeja, mekaanisia peltileluja, pehmoleluja, isoja ja pieniä leikkikalusteita, potkulautoja, rattikelkkoja, lasten lehtiä, joulukalentereita, legomaailmoja, klassikkopelejä, suomalaisia puuleluja ja lasten keräilyn kohteita kuten tulitikkuaskien kansia, kiiltokuvia, paperinukkeja, tarroja, leikekirjoja ja kinderyllätyksiä. Esineet kertovat monipuolisesti suomalaisen, useimmiten tavallisen lapsuuden historiasta ja arjesta sekä suomalaisesta leikkikalutuotannosta 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

 

Museo on aktiivisesti mukana valtakunnallisessa kokoelmatyön yhteistyöverkostossa TAKOssa, jossa toimimme osana Arki-poolia. Museon tallennusvastuulla ovat suomalaisvalmisteiset lelut ja suomalaisten rakkaimmat lelut. Museo Leikille onkin erittäin tärkeää tallentaa esineen ohella siihen liittyvät kontekstitiedot, muistot ja tarinat, joiden avulla piirtyy laajempi kuva kyseisen esineen merkityksestä lapsuuden historian isossa kuvassa. Teemme myös nykypäivän dokumentointia. 2010-luvulla olemme käyneet dokumentoimassa mm. Plaston lelutehtaalla Ahvenanmaalla, Niemen entisellä lelutehtaalla Sastamalassa, Vantaalaisissa lapsiperheissä sekä Helsingissä Frozen-teemasynttäreillä.

 

Esinekokoelmaan kuuluu paljon yksittäisiä esineitä, mutta myös laajempia yhtenäisiä kokonaisuuksia. Tällaisia ovat mm. Lenin-museon lahjoittama neuvostolelukokoelma, leikkimökin interiööri ja esineistö 1930-luvun Itä-Suomesta, Star Wars-lelukokoelma 1970-80-luvuilta, jättimäinen nukkekotihuvila satoine kalusteineen ja yksityiskohtineen sekä kokoelma barbie-nukkeja 1970-luvun lopulta 1990-luvulle. Museon aarteita ovat itse tehdyt ja alkuperäiselle omistajalleen kovin rakkaat lelut, joihin liittyy paljon muistoja. Myös joitakin harvinaisuuksia sisältyy kokoelmaan: muotoilija Kaj Franckin puunukke 1940-luvulta, Birger Kaipiaisen suunnittelema räsynukke AnnaMolla vuodelta 1967, Matkustus Suomessa-lautapeli vuodelta 1885, Erkki Melartinille kuulunut nukke 1800-luvun lopulta sekä Atelier Faunin valmistamat Muumi- ja Faunipeikot 1950-1970-luvuilta.