Lelumuseo Hevosenkengän historiaa

Ajatus lelu- ja leikkimuseosta syntyi vuonna 1984, kun sosiaalineuvos Aira Heinäsen aloitteesta ja Lasten Päivän Säätiön tuella aloitettiin valtakunnallinen leikkikalukeräys tulevaa museota silmällä pitäen. Säätiö halusi tukea lastenkulttuuria perustamalla Linnanmäelle kaikenikäisiä kävijöitä kiinnostavan kohteen, joka yhdistäisi eri sukupolvet. Vuonna 1988 tulevan museon tukiyhdistykseksi perustettiin Suomen Leikki- ja Lelumuseon Ystävät ry, joka toimii edelleen aktiivisesti. Varsinainen Linnanmäen lelu- ja leikkimuseo avattiin huhtikuussa 1996. Museo järjesti huvipuistovuosinaan lukuisia erikoisnäyttelyitä ja yleisötapahtumia. Kävijämäärältään se oli Suomen suurin erikoismuseo.

Vuonna 2006 museo muutti Tapiolaan Näyttelykeskus WeeGeelle, jossa se toimi vuoteen 2010 saakka nimellä Leikkilinna – Suomen lelumuseo. Vuonna 2010 museo pääsi Teatteri Hevosenkengän kannatusyhdistyksen siipien suojaan ja nimeksi tuli Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. Museo ja teatteri muodostavat nyt Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen kokonaisuuden. Museo tuli teatteriin ja teatteria viedään museoon. Laajentunut kokonaisuus palvelee lapsiyleisöään ja aikuisia monipuolisesti ja värikkäästi. Teatterin lavastuksellinen osaaminen näkyy museon erikoisnäyttelyissä ja draama on tullut museon ohjelmaan jäädäkseen. Yhdessä teatteri ja museo muodostavat nyt Lastenkulttuurikeskus Hevosenkengän, joka tunnetaan laajasta osaamisestaan lapsille suunnatun esittävän taiteen ja kulttuuriperintösisältöjen parissa.