Koristekuva

Kuva: Heino Ikonen

Lisää vauhtia!

Ulkoleikit espoolaisten valokuvissa -pienoisnäyttely

27.8.2016 - 20.8.2017

Lelumuseo Hevosenkengän pienoisnäyttelyssä esitellään espoolaisten valokuvia ulkoleikeistä kotikaupungissaan sekä niihin liittyviä muistoja. Näyttelyä varten on kerätty kaupunkilaisilta kuvia ja haastateltu heitä. Keruun kautta tulleen aineiston rinnalla nähdään valokuvia Espoon kaupunginmuseon arkistosta.

Valokuvista käy ilmi kuinka kaupunki on muuttunut maalaismaisesta kaupunkimaiseen, kuitenkin säilyttäen lähiön ihanteita väljyydestä ja luonnon läheisyydestä. Leikkikuvat ilmentävät myös Espoon monimuotoisuutta kerrostalopihoineen, maalaismaisemineen, metsineen ja hiekkarantoineen. Leikille tärkeitä ovat olleet paitsi rakennetut leikkiympäristöt myös vaikkapa pulkkamäeksi sopivat kukkulat ja kiipeilyyn kelpaavat puut. Oma piha on riittänyt etenkin pienimpien lasten seikkailuihin vallan hyvin mutta isommilla myös lapsilta kielletyt paikat ovat toimineet leikin näyttämönä.

Ulkoleikkiä ovat rytmittäneet vahvasti vuodenajat. Kesä on ollut ulkoleikeille otollisinta aikaa ja aurinkoisilla säillä myös kamera on ollut useimmiten mukana. Talvikuvista sen sijaan on aistittavissa lumileikkien riemu.

Näyttelyn avajaispäivänä, eli Espoo-päivänä 27.8., miniopastukset näyttelyyn suomeksi klo 12.30 ja 14.30 sekä ruotsiksi klo 13.30.

Näyttelyn aineistokeruuta on tukenut Svenska Kulturfonden.

Cms image Kuva: Pirkko Reinikka

Cms image