Koristekuva

Lelumuseo Hevosenkenkä esittäytyy

Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä on Espoossa, Näyttelykeskus WeeGeellä sijaitseva lelu- ja leikkikulttuurin museo. Museon perusnäyttelyssä tutustutaan suomalaisten lelujen ja leikin historiaan 1800-luvun lopulta nykypäivään. Museo järjestää myös erikoisnäyttelyitä, kerää leluja ja kartuttaa kokoelmiaan tulevien sukupolvien iloksi ja opiksi.

Lelumuseo Hevosenkenkä on koko perheen museo, jossa leikkiminen on ehdottoman sallittua! Museossa on useita toiminnallisia leikkipisteitä, kuten kestosuosikki liukumäki. Järjestämme myös säännöllisesti yleisöopastuksia lapsille ja aikuisille sekä tilauksesta ryhmille. Yleisölle avoimissa työpajoissa kaikenikäiset pääsevät käyttämään mielikuvitustaan ja luovuuttaan.

Lelumuseo Hevosenkenkä kuuluu samaan organisaatioon lastenteatteri Hevosenkengän kanssa. Teatteri Hevosenkenkä sijaitsee Mankkaalla, noin neljän kilometrin päässä Näyttelykeskus WeeGeeltä.

Lelumuseon historiaa:

Ajatus lelu- ja leikkimuseosta syntyi vuonna 1984, kun sosiaalineuvos Aira Heinäsen aloitteesta ja Lasten Päivän Säätiön tuella aloitettiin valtakunnallinen leikkikalukeräys tulevaa museota silmällä pitäen. Säätiö halusi tukea lastenkulttuuria perustamalla Linnanmäelle kaikenikäisiä kävijöitä kiinnostavan kohteen, joka yhdistäisi eri sukupolvet. Vuonna 1988 tulevan museon tukiyhdistykseksi perustettiin Suomen Leikki- ja Lelumuseon Ystävät ry, joka toimii edelleen aktiivisesti. Varsinainen Linnanmäen lelu- ja leikkimuseo avattiin huhtikuussa 1996. Museo järjesti huvipuistovuosinaan lukuisia erikoisnäyttelyitä ja yleisötapahtumia. Kävijämäärältään se oli Suomen suurin erikoismuseo.

Vuonna 2006 museo muutti Tapiolaan Näyttelykeskus WeeGeelle, jossa se toimi vuoteen 2010 saakka nimellä Leikkilinna – Suomen lelumuseo. Vuonna 2010 museo pääsi Teatteri Hevosenkengän kannatusyhdistyksen siipien suojaan ja nimeksi tuli Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä. Museo ja teatteri muodostavat nyt Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen kokonaisuuden. Museo tuli teatteriin ja teatteria viedään museoon. Laajentunut kokonaisuus palvelee lapsiyleisöään ja aikuisia monipuolisesti ja värikkäästi. Paljon iloisia yllätyksiä on tiedossa.
 

Museon erikoisnäyttelyn ilme muuttuu teeman mukaisesti
 

Cms image

Hyvät, pahat ja hassut lelut (2012-2013)
 

Cms image

Fantastista! (2013-2014)
 

Cms image

Miška ja minä. Leikkikaluaarteita itänaapurista (2014-2015)
 

Cms image

Sirkuksen magiaa (2015-2016)